02.1.2021

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ" ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

επιστροφή
02.1.2021

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ" ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

«Ο Θησέας και ο Μινώταυρος» της Κάρμεν Ρουγγέρη, μια παράσταση γεμάτη ελληνικό πολιτισμό

Ευρωκίνηση

Η ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

 

Share to LinkedInShare to PrintShare to More

 
 

Το όνομα της Κάρμεν Ρουγγέρη έχει συνδεθεί άρρηκτα με το ποιοτικό θέατρο για παιδιά, το θεατρικό είδος που το υπηρετεί με αγάπη εδώ και πολλά χρόνια. Μιλώντας κανείς μαζί της νιώθει το ενθουσιασμό και το πάθος που βιώνει και στις παραστάσεις της. Νιώθει όπως οι μικροί θεατές της, που φεύγουν ενθουσιασμένοι στο τέλος κάθε παράστασης, με μια γλυκιά γεύση στην ψυχή και την αίσθηση ότι έζησαν κάτι που δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Πρόσφατα, η κ. Ρουγγέρη και το επιτελείο της ανέβασαν την παράσταση «Ο Θησέας και ο Μινώταυρος», ένα θεατρικό υπερθέαμα με στοιχεία από τον κινηματογράφο και μοναδική μουσική επένδυση. Λόγω των ειδικών συνθηκών που βιώνουμε, η παράσταση προσφέρεται πλέον μόνο διαδικτυακά. Θα υπάρχουν ελληνικοί και αγγλικοί υπότιτλοι. Κι αυτό είναι πραγματικά μια μεγάλη ευκαιρία, ιδιαίτερα για τα Ελληνόπουλα της Διασποράς, που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον αγαπημένο μύθο του Θησέα, μέσα από μία μοναδική παράσταση με την υπογραφή ποιότητας της Κάρμεν Ρουγγέρη.

(Εισιτήρια στο site: https://www.ticketservices.gr/event/thiseas-kai-minotavros-video-on-demand/?lang=el)

Τα τελευταία χρόνια κάνετε αποκλειστικά θέατρο για παιδιά. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να αφιερωθείτε στο θέατρο για παιδιά;

Ετυχε να είμαι σε μία επιτροπή του υπουργείου που αξιολογούσε παραστάσεις και τις έκρινε κατάλληλες για να τις δουν μαθητές. Εβλεπα γύρω στις 48 παραστάσεις τον χρόνο που ήταν πραγματικά απαράδεκτες.

Εθνικός Κήρυξ

Από την παράσταση «Αργοναυτική Εκστρατεία». Οι νεράιδες των νερών. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της Κάρμεν Ρουγγέρη.

Τότε ήταν που αποφάσισα να ασχοληθώ με το θέατρο για παιδιά. Κάποια στιγμή έφτιαξα μια δική μου ομάδα με τα παιδιά μου, για να περνάμε ωραία τα Σαββατοκύριακα. Αυτή η ομάδα πήγε πολύ καλά, πήρε πολλά βραβεία και έτυχε να ανεβάσει μια παράσταση στο Εθνικό Θέατρο για τα παιδιά του προσωπικού του Εθνικού Θεάτρου. Η παράσταση είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που μου ζητήθηκε να ανεβάσω κανονικά παράσταση. Ετσι δημιούργησα την παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και αργότερα το παιδικό τμήμα της Λυρικής Σκηνής. Πήγαμε τόσο καλά, ώστε φτάσαμε να έχουμε 180.000 κόσμου στη λίστα αναμονής. Αργότερα έφυγα από τις κρατικές σκηνές και ανέβαζα τις παραστάσεις μου ανεξάρτητα.

«Αργοναυτική εκστρατεία», «Οδύσσεια», «Ιλιάδα», «Περσέας και Ανδρομέδα», «Η γέννηση του κόσμου» και «Ιστορίες των θεών του Ολύμπου», «Ηρακλής», «Ο Θησέας και ο Μινώταυρος». Οι παραστάσεις σας φανερώνουν τη μεγάλη σας αγάπη για την Ελληνική Μυθολογία. Γιατί προτιμήσατε αυτή τη θεματολογία;

Πριν από κάποια χρόνια έπεσε στα χέρια μου ένα DVD μυθολογίας και σοκαρίστηκα από τις ανακρίβειες. Είπα λοιπόν ότι από 'δω και πέρα θα ανεβάζω μία παράσταση μυθολογίας το χρόνο, για να μάθουν τα παιδιά μας τη μυθολογία μας μέσα από μία ποιοτική θεατρική παράσταση. Και μάλιστα, μέσα από κάθε παράστασή μας τα παιδιά παίρνουν και ακούσματα παραδοσιακής μουσικής, γιατί αυτό το είδος της μουσικής ταιριάζει απόλυτα με τη μυθολογία μας.

Τι είναι αυτό που κάνει μία παράσταση για παιδιά να ξεχωρίζει;

Εθνικός Κήρυξ

Οι Αργοναύτες μέσα στην Αργώ. Από την παράσταση «Αργοναυτική Εκστρατεία». Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της Κάρμεν Ρουγγέρη.

Πιστεύω ο σεβασμός με τον οποίον αντιμετωπίζει κανείς την παράσταση. Και στις παραστάσεις μας, υπάρχει σεβασμός σε όλους τους τομείς, στη σκηνοθεσία, στη σκηνογραφία και στα κουστούμια που έχει αναλάβει η κόρη μου Χριστίνα Κουλουμπή, στον χορό και τη μουσική. Πίσω από κάθε παράστασή μας υπάρχει μία πολύ μεγάλη ομάδα, που δουλεύει πολύ σκληρά αλλά και με πολλή αγάπη για το αντικείμενο.

Θα μας παρουσιάσετε την καινούρια σας παράσταση «Ο Θησέας και ο Μινώταυρος»;

Η ιστορία αρχίζει με τον Αιγέα, ο οποίος πηγαίνει στο Μαντείο των Δελφών για να ρωτήσει εάν θα αποκτήσει διάδοχο. Ετσι λοιπόν το έργο ξεκινάει στο Μαντείο των Δελφών, γιατί σκέφτηκα ότι είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά, τι ήταν το Μαντείο των Δελφών και πώς λειτουργούσε. Στη συνέχεια ο Αιγέας φεύγει για την Αθήνα και σταματάει στην Τροιζήνα. Εκεί θα συναντήσει τον βασιλιά Πιτθέα (γνωστό για την σοφία του), και την κόρη του την Αίθρα. Ο Αιγέας, ερωτεύεται την Αίθρα, η οποία από τη σχέση τους μένει έγκυος. Δεν μπορεί όμως να μείνει ώς την γέννηση του γιου του, γιατί αναγκάζεται να φύγει βιαστικά για την Αθήνα. Εν τω μεταξύ, γεννιέται ο Θησέας. 16 χρόνια αργότερα αρχίζουν οι περιπέτειές του. Η αφήγηση, την οποία κάνει η Χριστίνα Κουλουμπή ,συνοδεύεται με μελωδίες του Ερωτόκριτου.

Το έργο χωρίζεται σε δύο μέρη.

Στο πρώτο μέρος, που περιλαμβάνεται η πορεία του Θησέα από την Τροιζήνα στην Αθήνα, αποφασίστηκε να δοθεί σκηνοθετικά και εικαστικά, Αριστοφανικός χαρακτήρας, αποφεύγοντας έτσι τις δύσκολες εικόνες για τους μικρούς θεατές.

Στο δεύτερο μέρος, περιλαμβάνονται:

1. Το ταξίδι του Θησέα προς την Κρήτη.

Εθνικός Κήρυξ

ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΙ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της Κάρμεν Ρουγγέρη.

2. Το παλάτι του Μίνωα και ο περίφημος λαβύρινθος, μέσα στον οποίο ο Θησέας, παίρνοντας τον μίτο από την βασιλοπούλα Αριάδνη, θα βοηθηθεί ώστε να φτάσει στον Μινώταυρο και να πετύχει τον σπουδαιότερο άθλο του.

Η παράσταση συνδυάζει θέατρο, κινηματογράφο, χορό και μουσική και είναι εικαστικά επηρεασμένη από την Κρήτη, μιας και εκεί εντοπίζεται η δράση.

Ο Θησέας και ο Μινώταυρος είναι ένα πολυθέαμα που συνδυάζει θέατρο, κινηματογράφο, μουσική, χορό. Τι θα κερδίσουν τα παιδιά, αν παρακολουθήσουν την παράσταση αυτή;

Εκτός από την αισθητική απόλαυση που προσφέρει μία εξαιρετικά προσεγμένη θεατρική παράσταση, όπου όλοι έχουμε δώσει την ψυχή μας -γιατί κακά τα ψέματα αν ο ηθοποιός δεν δώσει την ψυχή του δεν κερδίζει το παιδί,- οι μικροί θεατές θα γνωρίσουν τον μύθο του Θησέα, όπως μας τον έχει κληροδοτήσει η μυθολογία μας, θα γνωρίσουν την παραδοσιακή κρητική μουσική, θα έρθουν σε επαφή με πολλά και διαφορετικά στοιχεία του πολιτισμού μας.

Πόσο διαφορετική είναι μία παράσταση online; Τι χάνουν και τι κερδίζουν οι θεατές;

Σε μία παράσταση online χάνεται η επαφή ηθοποιού και κοινού, που είναι και η μαγεία του θεάτρου. Στο θέατρο ακόμα και το πιο μικρό παιδί καθηλώνεται. Ωστόσο, όταν μία παράσταση προβάλλεται online, δεν χάνει την ποιότητά της. Αποκτά ευρύτερο κοινό και μάλιστα σε όλο τον Κόσμο.

Εθνικός Κήρυξ

Από την παράσταση Ιλιάδα. Οι μνηστήρες της Ωραίας Ελένης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της Κάρμεν Ρουγγέρη.

Πώς μπορούμε να δούμε την παράστασή σας;

Εισιτήρια, τα οποία μάλιστα προσφέρουμε σε εξαιρετικά οικονομική τιμή μπορεί να προμηθευτεί κανείς πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο και φυσικά υπάρχουν ελληνικοί και αγγλικοί υπότιτλοι.

https://www.ticketservices.gr/event/thiseas-kai-minotavros-video-on-demand/?lang=el

Πώς τα καταφέρνετε κάθε παράστασή σας να είναι καλύτερη από την προηγούμενη; Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Η μεγάλη αγάπη και ο σεβασμός με τον οποίον αντιμετωπίζουμε τα παιδιά. Ταυτίζομαι απόλυτα με τα λόγια του Στανισλάβσκι, ο οποίος έλεγε ότι στο θέατρο για παιδιά οι ηθοποιοί πρέπει να παίζουν όπως και στο θέατρο για μεγάλους. Με μία διαφορά. Πρέπει να παίζουν λίγο καλύτερα.

Κάθε παράστασή σας συνοδεύεται κι από το βιβλίο της. Τι προσφέρει το βιβλίο στους μικρούς θεατές;

Μέσα στο βιβλίο υπάρχει και ένα CD είτε με δική μου αφήγηση είτε και με ολόκληρη τη θεατρική παράσταση. Οι ίδιοι οι μικροί θεατές με υποχρέωσαν να κάνω βιβλίο, γιατί φεύγοντας θέλουν να πάρουν μαζί τους την παράσταση. Συναντάω πολλές φορές στο δρόμο γονείς και μας ζητάνε αν μπορούμε να ξαναστείλουμε το CD, γιατί έχει φθαρεί από τις πολλές φορές που παίζεται. Τα βιβλία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα https://www.karmenrouggeri.gr/el/books/

Αν ήσασταν ηρωίδα της Ελληνικής Μυθολογίας ποια θα ήσασταν;

Εθνικός Κήρυξ

Η ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Θα μπορούσα να είμαι η Ατροπος, η οποία είναι μία από τις τρεις χάριτες, που με το ψαλίδι της κόβει το νήμα της ζωής του ανθρώπου, έτσι ώστε να μπορώ να το κόψω όσο γίνεται πιο κοντά στα 100 χρόνια.

βρείτε στο eshop μας