24.7.2018

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

επιστροφή
24.7.2018

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Συνέντευξη της ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ στο site "Γνωρίστε την Ελλάδα", 27 Ιουνίου 2018

 • Αφορμή της συνομιλίας μας αποτελεί η καλοκαιρινή περιοδεία με τη παιδική παράσταση «Χένσελ και Γκρέτελ» , την οποία σκηνοθετείτε. Πείτε μας λίγα λόγια για τη παράσταση που μάγεψε το παιδικό κοινό στην Αθήνα…
 • Κ.Ρ. Είναι ένα παραμύθι των αδελφών Γκριμ που προσφέρεται να το διαμορφώσει κανείς έτσι ώστε να το κάνει πολύ ενδιαφέρον και να το γεμίσει με θησαυρούς – μηνύματα πράγμα απαραίτητο για μια παράσταση που απευθύνεται στα παιδιά.

 

 • Τι μηνύματα πολιτισμού μπορεί να περάσει αυτή η παράσταση στα παιδιά;

Κ.Ρ. Δεν συνηθίζω να απαριθμώ τα μηνύματα μιας παράστασης. Θεωρώ ότι είναι θησαυροί που πρέπει να είναι καλά κρυμμένοι μέσα στο κείμενο. Τα παιδιά καλούνται να τους ανακαλύψουν.

 •  
 • Το 1985 δημιουργήσατε το θίασο «Ρακοσυλλέκτες». Που οφείλεται η ονομασία του; Τι προϋποθέσεις πιστεύετε πρέπει να πληροί ένας επιτυχημένος θίασος;

Κ.Ρ. Το 1985 δημιούργησα, θέλοντας να περνάνε καλά τα παιδιά μου, μια θεατρική ομάδα με 30 παιδιά όλων των ηλικιών. Έδωσα αυτό το όνομα, «Ρακοσυλλέκτες», γιατί φτιάχναμε τα σκηνικά και τα κοστούμια μας κυριολεκτικά από πεταμένα πράγματα. Να έχει ηθοποιούς που να καταθέτουν την ψυχή τους σε κάθε παράσταση. Και να αποτελείται από ανθρώπους που αγαπάνε αυτό που κάνουνε.

 

 • Θεωρείται ότι υπάρχει κατάπτωση ηθών στις μέρες μας; Ως καλλιτέχνης πώς μπορείτε να συμβάλλετε στη λύση του προβλήματος αυτού;

Κ.Ρ. Υπάρχει και πιστεύω ότι η τηλεόραση και κάποιοι από τους πολιτικούς μας έχουν συμβάλει σ’ αυτό. Να καταθέτει ο καθένας την ποιότητά του σε ότι κάνει.

 

 • Έχετε στο ενεργητικό σας αρκετά καταξιωμένα παιδικά βιβλία! Τι είναι αυτό που κάνει ένα παιδικό βιβλίο επιτυχημένο, δεδομένου ότι το παιδικό κοινό είναι το πιο απαιτητικό;

Κ.Ρ. Η ωραία εικονογράφηση. Να έχει ενδιαφέρουσα πλοκή. Αν συνοδεύεται μάλιστα με cd που περιέχει μουσική και τραγούδια ακόμη καλύτερα.

 

 • Ασχολείστε πολλά χρόνια με την υποκριτική και τη σκηνοθεσία. Πώς θα σκηνοθετούσατε την εικόνα της Ελλάδας, ώστε να προβληθεί η ομορφιά και ο πολιτισμός της;

Κ.Ρ. Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα χρειάζεται σκηνοθεσία. Κάθε γωνιά έχει την ομορφιά της. Είναι το ωραιότερο οικόπεδο στον κόσμο.

 

 • Έχετε κάνει πολλές περιοδείες και έχετε γυρίσει όλη την Ελλάδα. Ποια είναι τα αγαπημένα σας μέρη;

Κ.Ρ. Αγαπώ κάθε κομμάτι της Ελλάδας, κάθε μέρος, κάθε ακτή. Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω γιατί φοβάμαι ότι θα αδικήσω. Και ύστερα παντού έχω φίλους. Είναι υπέροχη η χώρα μας και κάθε καλοκαίρι πηγαίνοντας από μέρος σε μέρος καταλαβαίνω πόσο υπέροχη είναι.

 

 • Ο αρχαιολογικός χώρος του Δίον στην Κατερίνη είναι από τα σημεία που σε καθηλώνουν στην Ελλάδα. Τι είναι αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό σε σχέση με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους που έχετε επισκεφθεί;

Κ.Ρ. Είναι το χεράκι του κ. Παντερμανλή που σαν να έχει ένα μαγικό ραβδί μεταμόρφωσε το χώρο έτσι που να μπορεί ο καθένας να θαυμάσει τις τόσες ομορφιές που έχει ο τόπος αυτός. Είναι ένα μέρος που το λατρεύω με υπέροχους ανθρώπους που θεωρώ φίλους μου. Κάθε φορά που παίζουμε στο αρχαίο θέατρο και εγώ αλλά και όλοι οι ηθοποιοί πλημυρίζουμε από περιφάνεια.

 

 • Η Καλαμάτα έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως η νέα «βασίλισσα» του τουρισμού, ανταγωνίζοντας μάλιστα τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Ποια μέρη της Μεσσηνιακής πόλης σας αρέσει να επισκέπτεστε;

Κ.Ρ. Τις υπέροχες παραλίες της. Το παραμυθένιο θέατρο της που είναι καλοκαιρινό στολίδι στην περιοχή.

 

 • Η Κρήτη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Πώς θα περιγράφατε την ομορφιά της;

Κ.Ρ. Λατρεμένη περιοχή και λατρεμένοι άνθρωποι.

 

 • Τέλος, ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Κ.Ρ. Για φέτος τα παιδιά ψήφισαν:

ΤΟ ΒΑΛΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΙΒΩΤΟΣ

Σκοπός μας αυτή τη φορά είναι να γνωρίσουμε στα παιδιά τον πατέρα του βαλς, τον Γιόχαν Στράους και την υπέροχη μουσική του.

Θα μας ρωτήσετε όμως: Πώς θα γίνει αυτό, αφού ο συνθέτης αυτός δεν συνέθεσε ποτέ μουσική για όπερα ή οπερέτα με θέμα κάποιο παραμύθι;

Πολύ εύκολο! Θα σας απαντήσουμε. Η μουσική του είναι τόσο παραμυθένια, που πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να "ντύσει" όχι ένα, όχι δύο, αλλά πολλά παραμύθια.

Και αυτό θα κάνουμε.

Από την μια θα διαλέξουμε παραμύθια και από την άλλη μελωδίες και τραγούδια του Γιόχαν Στράους.

Επιπλέον κάθε παραμύθι θα αναδεικνύει μια αξία της ζωής όπως αγάπη – προσφορά – καλοσύνη – εντιμότητα – συνέπεια – ταπεινότητα κ.λ.π.

ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Το έργο μας ξεκινάει με τον μύθο του Φρίξου και της Έλλης ώστε να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι το χρυσόμαλλο δέρας και πώς βρέθηκε στην Κολχίδα.

Από κει και ύστερα θα παρακολουθήσουμε τη γέννηση του Ιάσονα στην Ιωλκό της Μαγνησίας.

Το μεγάλωμά του δίπλα στον Κένταυρο Χείρωνα πάνω στα βουνά του Πηλίου.

Την απόφασή του να φέρει πίσω στην πατρίδα το χρυσόμαλλο δέρας.

Θα μάθουμε ακόμα πώς και από ποιον κατασκευάστηκε η Αργώ.

Πώς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ιάσονα όλα τα αντρειωμένα παλικάρια της Ελλάδας, για να κάνουν μαζί του αυτό το μεγάλο ταξίδι.

Ύστερα, μαζί με τους Αργοναύτες θα πάμε στη Λήμνο, στην Τροία, θα περάσουμε από τον Ελλήσποντο, θα πάμε στην Κύζικο, τη Μυσία και τέλος περνώντας μέσα από τις Συμπληγάδες πέτρες και το νησί του Άρη θα βρεθούμε στην Κολχίδα.

Εκεί ο Ιάσονας θα γνωρίσει την Μήδεια, η οποία και θα τον βοηθήσει να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας.

Όμως δεν τελειώνει εδώ το έργο μας. Ο γυρισμός στην πατρίδα θα μας επιφυλάξει πολλές ακόμα περιπέτειες.

Και βέβαια όλα αυτά θα είναι μελετημένα και τεκμηριωμένα μέσα από την υπέροχη Ελληνική μυθολογία μας.

 

βρείτε στο eshop μας