12.6.2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ ΣΤΟ ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

επιστροφή
12.6.2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ ΣΤΟ ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

Χριστίνα Κουλουμπή: "Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ασχολούμαστε σοβαρά με το θέατρο για παιδιά, έχουμε συνειδητοποιήσει την ευθύνη και την ελπίδα που κρύβει αυτή η επιλογή"

Η ηθοποιός, σκηνογράφος, ενδυματολόγος και σκηνοθέτης μιλά στο «α» για την Παιδική Σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη και τη δική της οπτική πάνω στο θέατρο για παιδιά.

Χριστίνα Κουλουμπή: «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ασχολούμαστε σοβαρά με το θέατρο για παιδιά, έχουμε συνειδητοποιήσει την ευθύνη και την ελπίδα που κρύβει αυτή η επιλογή»

Η Χριστίνα Κουλουμπή είναι μια πολυσχιδής καλλιτέχνιδα, ηθοποιός, σκηνογράφος, ενδυματολόγος και σκηνοθέτης, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην καρδιά της Παιδικής Σκηνής της Κάρμεν Ρουγγέρη με την οποία εκτός από τον οικογενειακό δεσμό την συνδέει και μια μακρά δημιουργική και καλλιτεχνική πορεία. Φέτος, σκηνοθετεί για πρώτη φορά εξ ολοκλήρου την παράσταση "Τοσοδούλα και οι 4 εποχές του Βιβάλντι" στο θέατρο Κιβωτός, μία μόνο από τις τρεις παραστάσεις που ετοίμασαν από κοινού με την ομάδα τους, μαζί με τους "Άθλους του Ηρακλή" που μας περιμένουν στο Christmas Theater για δύο ακόμη σαββατοκύριακα (16-17 & 23-24/10) και τον "Μικρό πρίγκιπα" που ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα στις 17 του μήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Χριστίνα Κουλουμπή: "Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ασχολούμαστε σοβαρά με το θέατρο για παιδιά, έχουμε συνειδητοποιήσει την ευθύνη και την ελπίδα που κρύβει αυτή η επιλογή" - εικόνα 1
Η Κάρμεν Ρουγγέρη μαζί με τη Χριστίνα Κουλουμπή

Εδώ και αρκετά χρόνια είστε στην καρδιά των παραστάσεων της Παιδικής Σκηνής που φέρει το όνομα της Κάρμεν Ρουγγέρη. Πως έχει διαμορφωθεί η συνεργασία σας μέχρι σήμερα; Βλέπετε αυτήν την προοπτική και στο μέλλον;
Aυτή η συνεργασία, που είναι κυριολεκτικά δεσμός αίματος (αφού η Κάρμεν είναι η μανούλα μου) έχει διαγράψει την δική της αυτόνομη αλλά και παράλληλη πορεία χρόνια τώρα! Η παιδική μας σκηνή διαμορφώνεται χρόνο με τον χρόνο κρατώντας ζωντανές συγκεκριμένες αξίες και θέτοντας κάθε μέρα καινούργιους στόχους. Ο σεβασμός και η αγάπη για το θέατρο, τους μικρούς και μεγάλους θεατές των παραστάσεων μας είναι η κινητήρια δύναμη μας! Αυτά τα συναισθήματα μας δυναμώνουν και μας εμψυχώνουν σε αυτή την μεταβατική περίοδο που διανύουμε. Αισιοδοξώ λοιπόν για το παρόν και το μέλλον!

Τι σημαίνει για εσάς ο "Μικρός πρίγκιπας";
Ο "Μικρός πρίγκιπας" είναι ο μικρός ταξιδευτής που διψά για επικοινωνία, αγάπη, φιλία, γνώση, σύνδεση! Έχει θάρρος, γελά, απογοητεύεται, φοβάται αλλά τολμά και διαθέτει μια σοφή αθωότητα που είναι αφοπλιστική… Για αυτό και μπορώ να συναισθανθώ την "Αλεπού" μου, που του λέει στην παράσταση μας, "Αν θέλεις έναν φίλο, εξημέρωσε με"... Πιστεύω ότι όλοι ταυτιζόμαστε με όλους τους χαρακτήρες αυτού του μαγικού έργου. Η Αλεπού είναι ένας ονειρεμένος ρόλος και ξεχειλίζουν ομορφιά και ανθρωπιά τα λόγια της. Την έχω λατρέψει! Η ουσία όλης της ζωής βρίσκεται στα λόγια της!

 
Χριστίνα Κουλουμπή: "Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ασχολούμαστε σοβαρά με το θέατρο για παιδιά, έχουμε συνειδητοποιήσει την ευθύνη και την ελπίδα που κρύβει αυτή η επιλογή" - εικόνα 2
© Πέτρος Γάλλιας

Δημιουργήσατε επί σκηνής έναν κόσμο εμπνευσμένο από τα σκίτσα του Αντουάν Ντε Σεντ Εξιπερί;
Τα σκίτσα του Αντουάν Ντε Σεντ Εξιπερί είναι κλασικά, θρονιασμένα στην φαντασία μας δεκαετίες, από το 1948 που πρωτοεκδόθηκε αυτό το συμβολικό παραμύθι. Εγώ με την σειρά μου, σαφέστατα ξεκίνησα από αυτές τις ζωγραφιές και συνάντησα μέσα από την δική μου αισθητική τους αγαπημένους αυτούς ήρωες. Πάντα με ενδιαφέρει να αναζητώ την δική μου εικαστική πρόταση. Με όπλο την δική μου χρωματική παλέτα ονειρεύομαι και εκφράζομαι.

Πώς νιώθετε για τη συνεργασία σας με τον Στέφανο Κορκολή;
Πώς μπορώ να μην ειμαι ενθουσιασμένη με την συνεργασία μας. Ο Στέφανος Κορκολής είναι ένας μοναδικά μεγαλοφυής μουσικός συνθέτης, πιανίστας. Διαθέτει ένα δαιμόνιο μελωδικό ένστικτο και καταφέρνει να αποδώσει άμεσα με νότες την συγκίνηση που χρειάζεται η ψυχούλα μας! Η συνεργασία μας κύλησε αβίαστα απο την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε σαν σκηνοθέτες μαζί με την Κάρμεν, του διαβάσαμε το θεατρικό μας έργο και συζητήσαμε τις ατμόσφαιρες. Ήταν μια απόλαυση!

 
 
Χριστίνα Κουλουμπή: "Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ασχολούμαστε σοβαρά με το θέατρο για παιδιά, έχουμε συνειδητοποιήσει την ευθύνη και την ελπίδα που κρύβει αυτή η επιλογή" - εικόνα 3
Η Χριστίνα Κουλουμπή με τον Στέφανο Κορκολή

Σε τι διαφέρει η προσέγγιση σας πάνω στους "Άθλους του Ηρακλή" σε σχέση με τα προηγούμενα ανεβάσματα; Μία μεγαλύτερη σκηνή όπως είναι αυτή του Christmas Theater σας δίνει περισσότερες δυνατότητες;
Είναι εξαιρετική ευκαιρία για όλη την δημιουργική ομάδα συνεργατών αυτό το ανέβασμα των "Άθλων του Ηρακλή" στη σκηνή του Christmas Theater. Είναι ένας τεράστιος χώρος που εμπνέει ασφάλεια και καθαριότητα. Παρέχει δυνατότητες απίστευτες καθώς ήχος, φως και εικόνα συνηγορούν στο να δημιουργήσουμε έναν κόσμο μαγικό και να γνωρίσουμε από σκηνής αυτόν τον εμβληματικό ήρωα της ελληνικής μυθολογίας. Είμαι χαρούμενη καθώς βάζουμε τον καλύτερο μας εαυτό δημιουργώντας. Η Κάρμεν Ρουγγέρη, ο Πέτρος Γάλλιας, ο Ανδρέας Κουλουμπής, ο Αντώνης Δελαπόρτας, η Αγάπη Διαγγελάκη, ο Κωνσταντίνος Μπουμπούκης αλλά και οι υπέροχοι ηθοποιοί της παράστασης Γιώργος Παράσχος, Γιώργος Μπανταδάκης, Στέλιος Νίνης, Άρης Δελαγραμμάτικας, Ντίνος Γκελαμέρης, Νίκος Καλιδώνης, Πέτρος Τσαπαλιάρης, Χρήστος Μπαλτάς, Άντεια Ολυμπίου, Έλενα Μιχαλάκη, Κωνσταντίνα Κουτσαυτάκη, Ιουστίνα Μάτσιασεκ καθώς και οι Γρηγόρης Τουμασάτος, Τάσος Παπαδόπουλος και η αφεντιά μου, που εμφανιζόμαστε στην τεράστια οθόνη. Σημείωση ότι υπάρχουν προβολές στο κυκλόραμα αλλά και στο μπροστινό τελευταίας τεχνολογίας τούλι, που βοηθούν στην μαγεία της digital art όταν συνδυάζεται με έντονη ζωντανή αλληλεπίδραση που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Μαγεία!

Ποιο ρόλο ερμηνεύετε στους "Άθλους του Ηρακλή";
Φέτος υποδύομαι την Ήρα στον Ηρακλή, όχι σε πραγματικό χρόνο, αλλά μαγνητοσκοπημένη. Η Ήρα, αυτή η δυναμική και εμπαθής θεά, που ωθεί ουσιαστικά τον Ηρακλή να γίνει αθάνατος βάζοντας του συνέχεια τρικλοποδιές, ήταν γοητευτική πρόκληση για εμένα. Είναι ανθρωπόμορφοι οι θεοί στην ελληνική μυθολογία και τους κατανοούμε. Είναι γεμάτοι ανθρώπινα ελαττώματα.

Πιστεύω ότι τα παραμύθια θρέφουν την φαντασία, την καλαισθησία, το συναίσθημα και μας βοηθούν στην βαθύτερη γνώση του εαυτού μας. Είναι αντίβαρο σε μια πραγματικότητα που προβληματίζει.

Έχετε εντρυφήσει στο μύθο του Ηρακλή με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Τί είναι αυτό που σας γοητεύει σε αυτόν τον ήρωα;
Ο ήρωας των ηρώων, όπως πολύ συχνά αποκαλούμε τον Ηρακλή, συνδυάζει την αρετή, την τόλμη, την ελευθερία. Αυτό που με γοητεύει είναι ότι μέσα από τον απόλυτο πόνο που βιώνει, μεταμορφώνεται και υπερβαίνει την ανθρώπινη του φύση. Αποδεικνύει ότι είναι ημίθεος. Υπάρχει μια μεγαλειώδης δύναμη αλλά και μια πνευματικότητα. Δεν είναι τυχαίο που σύμφωνα με τον μύθο εκείνος κήρυξε την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων στην Ολυμπία και όρισε ως έπαθλο για τους νικητές στεφάνι αγριελιάς τονίζοντας ότι κι εκείνος ευεργέτησε το ανθρώπινο γένος χωρίς να λάβει κανένα μισθό. Στην παράσταση μας είχα την ευτυχία -ανάμεσα στους άλλους ταλαντούχους ηθοποιούς μας- να ντύσω τον Γιώργο Παράσχο, που η φιγούρα του ταυτίστηκε από την πρώτη στιγμή με τις ζωγραφιές του ομώνυμου βιβλίου μας σε κείμενο της Κάρμεν που έχω εικονογραφήσει. Ιδανικός Ηρακλής καθώς πέρα από την εμφάνιση έχει μια καθαρή ψυχή.

Χριστίνα Κουλουμπή: "Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ασχολούμαστε σοβαρά με το θέατρο για παιδιά, έχουμε συνειδητοποιήσει την ευθύνη και την ελπίδα που κρύβει αυτή η επιλογή" - εικόνα 4
Στιγμιότυπο από την παράσταση "Ο μικρός πρίγκιπας" © Πέτρος Γάλλιας

Σκηνοθετείτε πρώτη φορά εξ ολοκλήρου μια παράσταση στην "Τοσοδούλα και οι 4 εποχές του Βιβάλντι"; Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση.
Η "Τοσοδούλα" ήταν το αγαπημένο μου παραμύθι, οπότε υπήρχε κι άλλος ένας λόγος να μου εμπιστευτεί η μητέρα μου αυτό το εγχείρημα. Το ταξίδι που θα κάνουμε βασίστηκε στην ταυτόχρονη ιδέα μας και ουσιαστικά ενθουσιαστήκαμε αφού η μία συμπλήρωσε την πρόταση της άλλης. Έτσι βγήκε κι ο τίτλος της παράστασης, που ακόμα "κυοφορείται". Υπολογίζω μετά τα μέσα Δεκεμβριου να γεννηθεί κι η παραμυθένια ηρωίδα μας, που θα ανέβει στο θέατρο Κιβωτός.

Εν τέλει επικρατεί η υποκριτική ή η σκηνοθεσία;
Η σκηνοθεσία μου χαρίζει την ευθύνη για το "όλον". Νιώθω σαν μεγάλη αδερφή των συναδέλφων μου. Ταυτίζομαι με τους ρόλους στο σύνολο τους και το "μαζί" είναι αυτό που με παρακινεί για να εμπνέομαι και να εμπνέω. Είμαι απόλυτα τυχερή επειδή έχω στο πλάι μου τη μαμά του λόχου την Κάρμεν και η εμπιστοσύνη που μου δείχνει μου δίνει φτερά για αυτό το υπέροχο θεατρικό ταξίδι, με συνταξιδιώτες τον Πέτρο Γάλλια στην κινησιολογία, τις χορογραφίες και τους φωτισμούς, την βοηθό σκηνοθέτη Ηλέκτρα Θεολόγη, τους στίχους του πατέρα μου Ανδρέα Κουλουμπή σε πρωτότυπη μουσική του Στέφανου Κορκολή και τις προβολές του Αντώνη Δελαπόρτα. Είμαι ενθουσιασμένη που συνδημιουργούμε με πλάσματα σαν τον Νεκτάριο Φαρμάκη-ιδανικό Μικρό πρίγκιπα, τον Αυγουστίνο Ρεμούνδο, τον Γιάννη Νικολάου, την Κωνσταντίνα Λιναρδάτου, τον Δημήτρη Τσολάκη. Εύχομαι το κοινό να μας αγκαλιάσει και να συναντηθούν οι καρδιές μας. "Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά...".

Πιστεύετε στη δύναμη του παραμυθιού ως είδος στη σημερινή εποχή της εικόνας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;
Πιστεύω ότι τα παραμύθια θρέφουν την φαντασία, την καλαισθησία, το συναίσθημα και μας βοηθούν στην βαθύτερη γνώση του εαυτού μας. Είναι αντίβαρο σε μια πραγματικότητα που προβληματίζει.

Χριστίνα Κουλουμπή: "Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ασχολούμαστε σοβαρά με το θέατρο για παιδιά, έχουμε συνειδητοποιήσει την ευθύνη και την ελπίδα που κρύβει αυτή η επιλογή" - εικόνα 5

Πιστεύετε ότι λείπει από τους δημιουργούς του θεάτρου για παιδιά η γενναιοδωρία και η αγάπη γι’ αυτό που κάνουν;
Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ασχολούμαστε σοβαρά με το θέατρο για τα παιδιά, έχουμε συνειδητοποιήσει την ευθύνη και την ελπίδα που κρύβει αυτή η επιλογή. Καταπιανόμαστε με μύθους, ιστορίες γεμάτες θησαυρούς και οφείλουμε με όχημα τις παραστάσεις μας να φέρνουμε γνώση και ερεθίσματα φωτεινά στα ματάκια των μικρών μας φίλων. Έτσι το βλέπω, με αυτή την πρόθεση έχω γαλουχηθεί από τα μικράτα μου και νιώθω αφάνταστα τυχερή που μοιράζομαι την αποστολή αυτή με την οικογένεια μου και την Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη.

Με αφορμή το podcast "Ο Σίφης Ποντικός και το Διαδίκτυο" στο οποίο συμμετέχετε, θεωρείτε ότι αυτό το είδος μπορεί να δώσει μια θεατρική διέξοδο νέου τύπου ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας την οποία διανύουμε;
Κατα την διάρκεια της πανδημίας έπρεπε να βρεθούν νέοι τρόποι επικοινωνίας, και το διαδίκτυο σίγουρα έδωσε μια εναλλακτική σεβαστή. Το αποτέλεσμα μετράει και το ότι μπορέσαμε να έχουμε μια παρουσία μέσα από τις αφηγήσεις σίγουρα ήταν ελπιδοφόρο. Η ομορφιά της ζωντανής παράστασης δεν αντικαθίσταται, αλλά η επιθυμία για δράση και άφθονα ερεθίσματα μπορούν να εμπλουτίσουν την προσωπικότητα των παιδιών που χρησιμοποιούν με διάκριση και σωστή καθοδήγηση το ίντερνετ.

Ποιες είναι οι επιρροές σας; Υπάρχει κάποιο έργο το οποίο θα θέλατε να ανεβάσετε ή κάποιος ρόλος που θα θέλατε να ερμηνεύσετε στο μέλλον;
Από μικρή ζούσα κυριολεκτικά μέσα στο θέατρο, στην Εθνική Λυρική σκηνή, τα καλοκαίρια τα περνούσαμε στην Επίδαυρο. Υπήρχε δεδομένος ένας τρόπος ζωής που η εργασία ήταν κάτι πέρα από την δουλειά που σου δίνει χρήματα για να ζήσεις. Υπήρχε ένα μεράκι, μια επιθυμία για εξέλιξη και απο τους δυο μας γονείς. Αυτόν τον χαρούμενο αγώνα αγάπησα και για αυτόν τον λόγο θέλησα να ακολουθήσω κι εγώ αυτόν τον δρόμο που σίγουρα δεν είναι στολισμένος με ροδοπέταλα… Δεν με απασχολούν οι ρόλοι σαν αυτοσκοπός, πιστεύω σε ένα θέατρο που έχει την δύναμη της μεταμόρφωσης σε προσωπικό αλλα και συνολικό επίπεδο. Με ενδιαφέρει να γνωρίζω και να συνεργάζομαι με ανθρώπους φωτεινούς, που στόχος τους είναι η αληθινή τους εξέλιξη. Ανθρώπους που δεν αρκούνται στο "μέτριο", ποθούν το "πολύ".

Ποιες είναι οι επιρροές σας; Υπάρχει κάποιο έργο το οποίο θα θέλατε να ανεβάσετε ή κάποιος ρόλος που θα θέλατε να ερμηνεύσετε στο μέλλον;
Από μικρή ζούσα κυριολεκτικά μέσα στο θέατρο, στην Εθνική Λυρική σκηνή, τα καλοκαίρια τα περνούσαμε στην Επίδαυρο. Υπήρχε δεδομένος ένας τρόπος ζωής που η εργασία ήταν κάτι πέρα από την δουλειά που σου δίνει χρήματα για να ζήσεις. Υπήρχε ένα μεράκι, μια επιθυμία για εξέλιξη και απο τους δυο μας γονείς. Αυτόν τον χαρούμενο αγώνα αγάπησα και για αυτόν τον λόγο θέλησα να ακολουθήσω κι εγώ αυτόν τον δρόμο που σίγουρα δεν είναι στολισμένος με ροδοπέταλα… Δεν με απασχολούν οι ρόλοι σαν αυτοσκοπός, πιστεύω σε ένα θέατρο που έχει την δύναμη της μεταμόρφωσης σε προσωπικό αλλα και συνολικό επίπεδο. Με ενδιαφέρει να γνωρίζω και να συνεργάζομαι με ανθρώπους φωτεινούς, που στόχος τους είναι η αληθινή τους εξέλιξη. Ανθρώπους που δεν αρκούνται στο "μέτριο", ποθούν το "πολύ".

βρείτε στο eshop μας