12.6.2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ ΣΤΟ INFOKIDS.GR

επιστροφή
12.6.2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ ΣΤΟ INFOKIDS.GR

Χριστίνα Κουλουμπή: “Η φύση των ανθρώπων αποζητά το ΜΑΖΙ που η Τέχνη προσφέρει!”

Χριστίνα Κουλουμπή: "Η φύση των ανθρώπων αποζητά το ΜΑΖΙ που η Τέχνη προσφέρει!"

Πρόκειται για μία από τις πιο πολυσηζητημένες παιδικές παραστάσεις της τρέχουσας χρονιάς και πώς όχι, άλλωστε, αφού στο τιμόνι της βρίσκεται το φοβερό δίδυμο Κάρμεν Ρουγγέρη και Χριστίνας Κουλουμπή. Μητέρα και κόρη έκαναν για ακόμα μία φορά το καλλιτεχνικό θαύμα τους και ανεβάζουν τονΜικρό Πρίγκιπα με ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο κείμενο της πρώτης και εντυπωσιακή σκηνοθεσία της δεύτερης.

Η καλλιτέχνιδα, ηθοποιός, σκηνογράφος, ενδυματολόγος και σκηνοθέτης κ. Χριστίνα Κουλουμπή μίλησε στο Infokids.gr για το αριστούργημα του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ που τα παιδιά μας έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αυτές τις μέρες στο Ίδρυμα Κακογιάννη και γιατί δεν πρέπει να το χάσουμε.

 
Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι από τα πιο λατρεμένα βιβλία της παιδικής λογοτεχνίας, χωρίς όμως να γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα πολύ μικρά παιδιά. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα βιβλίο στο οποίο νιώθεις την ανάγκη να επιστρέφεις μεγαλώνοντας για να το διαβάσεις ξανά και ξανά. Πώς καταφέρνετε να το αποδώσετε με “απλά λόγια” στην παράσταση;

Ο ‘’Μικρός πρίγκηπας ‘’είναι ένα αλληγορικό παραμύθι γεμάτο συμβολισμούς!Περισσότερο αισθανόμαστε τί θέλει να πει, παρά κατανοούμε! Ηταν πρόκληση για όλη την δημιουργική μας ομάδα (τον Ανδρέα Κουλουμπή,τον Πέτρο Γάλλια,τον Στέφ.Κορκολή,τον Αντώνη Δελαπόρτα,την Ηλεκτρα Θεολόγη,την Ελ.Καρτάση) τους εκπληκτικούς ηθοποιούς (Νεκτάριος Γεώργιος Φαρμάκης, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Γιάννης Νικολάου, Κωσταντίνα Λιναρδάτου ,Δημήτρης Τσολάκης). Και σίγουρα ήταν μέγιστη πρόκληση για την ίδια την Κάρμεν Ρουγγέρη, η οποία μελέτησε το  πασίγνωστο αυτό βιβλίο που (κυριολεκτικά) όλος ο κόσμος – μέχρι τα πέρατα της γης- το έχει λατρέψει!

Κατάφερε με την εξαίσια θεατρική διασκευή του κειμένου που έκανε, με απόλυτο σεβασμό προς τον συγγραφέα  Ντε Σαιντ Εξυπερύ, να ‘’φωτίσει ‘’το ταξίδι του Μικρού Πρίγκηπα και όλους τους μοναδικούς χαρακτήρες που ο ήρωάς μας συναντά! Ηταν αφάνταστα δημιουργική η περίοδος που οι δυο μας -μαμά και κόρη- συζητούσαμε και θέταμε η μια στην άλλη ερωτήματα για τους ρόλους που ξεπηδούσαν ανάγλυφοι μέσα απο τα λόγια! Μια ολοζώντανη συνεργασία που είχε ως αποτέλεσμα η σκηνοθεσία της παράστασης να έρθει αβίαστα και γεμάτη έμπνευση!

Στόχος μας να αναδυθούν μέσα απο την παραστάση οι ανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά που οδηγούν σε πιο ουσιαστικές σχέσεις και θετικά συναισθήματα! Η εικόνα, τα σκηνικά και τα κοστούμια που ηθελα να έχουν χιούμορ και σουρεαλιστικά στοιχεία, πήραν την σκυτάλη απο τις λέξεις και εδωσαν την δική τους ερμηνεία στον πηρύνα των χαρακτήρων! Μικροί και μεγάλοι γοητέυονται απο το σύνολο της παράστασης, τους μιλά στην καρδιά!

 
Εσείς επιστρέφοντας, ως ενήλικας πλέον, στο υπέροχο αυτό μυθιστόρημα, τι “μαθήματα” πήρατε από τον Σαιντ-Εξυπερύ;

Αγάπησα, ταυτίστηκα με τον Πιλότο και ολους τους ξεκαρδιστικούς τύπους που συναντά μέσα απο τις διηγήσεις του Μικρού Πρίγκηπα! Λάτρεψα  τον ίδιο τον μικρό μας ήρωα! Το Τριαντάφυλλο, ο κ.Κόκκινος, ο Τεμπέλης ,ο Βασιλιάς ,ο Ματαιόδοξος, ο Μεθύστακας, ο επιχειρηματίας, ο Φανοκόρος, ο Γεωγράφος, ο Εμπορος, ο Σταθμάρχης έχουν πολλά να μας πουν και …να μας διδάξουν, ακόμα και ως ‘’παραδείγματα προς αποφυγη’’!

Ο καθένας στον κόσμο του,στον μικρό του πλανήτη αποφέυγει την ουσιαστική επαφη και με επιφύλαξη επικοινωνεί! Σε αντίθεση, η Αλεπού, ένα άγριο πλάσμα, φοβάται τους ανθρώπους ‘’που έχουν τουφέκια και κηνυγούν’’. Ζητά, όμως, απο τον Μικρό Πρίγκηπα να την εξημερώσει! Απο το στόμα του μικρού αυτού ζώου ακούγονται αλήθειες που μας συγκινούν και εκφράζουν τις πιό βαθειές μας επιθυμίες! Είμαι ευτυχισμένη που ερμηνέυω αυτον το ρόλο …που αρθρώνω τους φόβους,τις ανάγκες και τα όνειρα…που συνειδητοποιώ πόσο μοιάζουμε όλοι μεταξύ μας,παρά τις όποιες διαφορές!…’’τα μάτια βλέπουν,αλλά δεν μπορούν να δουν την ουσία’’!

Πώς είναι δυνατόν ένα έργο που γράφτηκε το 1943 να παραμένει τόσο διαχρονικό μέχρι σήμερα; Ποιο είναι το μυστικό του συγγραφέα;

Είναι εκπληκτικό πόσο ζωντανό είναι στην συνείδηση όλων μας αυτό το έργο -που γράφτηκε το 1943 απο τον συγγραφέα, πιλότο και δημοσιογράφο Αντουαν ντε Σαιντ Εξυπερύ -και εκδόθηκε το 1948- μετά την μυστηριώδη εξαφάνιση του! Ο συγγραφέας,έγραψε αυτό το συμβολικό αλληγορικό παραμύθι, κατα την διαρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου, εξόριστος στην Αμερική. Και δεν μπορούμε παρά να υποψιαστούμε πόσο ταυτίζεται  με τον Μικρό Πρίγκηπα που κι αυτός ταξιδέυει στο σύμπαν και τη Γη, μακριά απο τον δικό του μικρό πλανήτη… Να σας πώ κι ένα μυστικό για τον μικρό Αντουαν? Τον φώναζαν ‘’βασιλιά ηλιο’’επειδη τα μαλλάκια του ήταν ολόξανθες μπούκλες!

βρείτε στο eshop μας