12.6.2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

επιστροφή
12.6.2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Συνέντευξη με την ηθοποιό - σκηνοθέτιδα Χριστίνα Κουλουμπή

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Λιγνού

Ποιος είναι ο ορισμός του παιδικού θεάτρου στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα;

Το θέατρο για τα παιδιά, στην Ελλάδα του σήμερα είναι η ελπίδα! Για αυτόν τον λόγο με ενθουσιάζει η δημιουργία των παραστάσεων μας, και βάζω τον καλύτερο μου εαυτό πάντα! Στόχος είναι η διασκέδαση αλλά και η εκπαίδευση μέσα απο τα πολυποίκιλλα ερεθίσματα που προσφέρει το θεατρικό κείμενο, η σκηνοθεσία, τα σκηνικά τα κοστούμια, η μουσική, οι στίχοι, η κίνηση ,οι χορογραφίες, οι φωτισμοί και βέβαια πάνω απο όλους οι ηθοποιοί! Είναι σύνθετη τέχνη το θέατρο και μαγεύει μικρούς μεγάλους θεατές  όταν γίνεται με επίγνωση της ευθύνης, πολλή δουλειά και αγάπη! Η Τέχνη διαμορφώνει συνειδήσεις και γαληνεύει την ψυχή! Όταν μπαίνει στην καθημερινότητα μας, κάνει την ζωή  πιο όμορφη!

Τι είναι αυτό που πιστεύετε θα αλλάξει άρδην στη μετά κορωνοϊού εποχή στο θέατρο ;

Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο…Είναι δύσκολο να απαντήσω επειδή η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία. Σαν αισιόδοξο πλάσμα που είμαι θέλω και πιστεύω ότι θα ξαναγκαλιαστούμε αυθόρμητα, θα ξαναφιληθούμε, θα έρθουμε ξανά κοντά καλλιτέχνες και κοινό .Η αλληλεπίδραση χωρίς φόβο και με περίσσιο πάθος επανέρχεται δριμύτερη και ο, τι στερηθήκαμε ανεβαίνει σε αξία  και εκτίμηση. Η ζωντάνια ,η αμεσότητα στο συναίσθημα που προσφέρει το θέατρο είναι ανεκτίμητη και αναντικατάστατη.

Τι σας συναρπάζει στο θέατρο ως "θεατής" και τι ως "ηθοποιός - σκηνοθέτης";

Αυτό που με συναρπάζει είναι η υπέρβαση, η κατάργηση του φόβου η αίσθηση ότι μεταμορφωνόμαστε όταν συμμετέχουμε ενεργά σε μια παράσταση! Κι αυτό συμβαίνει είτε είμαι ηθοποιός-σκηνοθέτης  είτε απλή θεατής.

Ποια ήταν η τελευταία θεατρική παράσταση που σας εντυπωσίασε;

Είδα τον ''Προμηθέα Δεσμώτη'' του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη. Μου άρεσαν οι ερμηνείες, ο ρυθμός του συγκλονιστικού κειμένου  και είχε εικαστική ταυτότητα.

Μετά το πέρας της παράστασης και όταν πια σβήσουν τα φώτα και κοπάσουν τα χειροκροτήματα ποια συναισθήματα σας κατακλύζουν;

Συνήθως νιώθω μια γλυκιά κούραση. Μένουν όμως στην καρδιά  μου τα χαμόγελα και τα λαμπερά μάτια όσων συγκινήσαμε με τη δουλειά μας! Οι δυσκολίες  πολλές, οι απολαβές λίγες ,αλλά η ικανοποίηση μέγιστη όταν ’’ συναντιόμαστε’’ με αφορμή την παράσταση!

 

Το παιδικό θέατρο απειλείται από εξωγενείς παράγοντες; 

Αυτή την περίοδο, το θέατρο για παιδιά έχει πληγωθεί. Όλοι όσοι ασχολούμαστε σοβαρά με αυτό έχουμε σταματήσει τις παραστάσεις για τα σχολεία που ήταν η κύρια πηγή εσόδων μας. Καταλαβαίνω ότι χρειάζεται προφύλαξη στα μέρη που υπάρχει συγχρωτισμός αλλά τα θέατρα είναι μέρη που εύκολα βάζεις κανόνες. Υπάρχει ασφάλεια  και με σύνεση και οργάνωση θα μπορούσαμε να επανέλθουμε στον ρυθμό μας που περιλαμβάνει την θεατρική σχολική αγωγή!

Η φετινή σεζόν πως φαντάζει στο μυαλό σας, εύκολη ή δύσκολη δεδομένων των συνθηκών;

Είναι σίγουρα διαφορετική η καθημερινότητα μας τα τελευταία χρόνια, αλλά νομίζω ότι θα υπάρξει σιγά σιγά λύση σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα. Ο κόσμος διψά για όλα αυτά που έχει στερηθεί και μια ωραία ψαγμένη παράσταση σίγουρα είναι στην προτεραιότητα του να παρακολουθήσει! Είναι δεδομένο ότι το κοινό που αγαπά το θέατρο θα προτιμήσει καλλιτεχνικές δουλειές που το σέβονται, και που εμπιστεύονται την πρόθεση και το κριτήριο των δημιουργών τους! Είμαι περήφανη για την ’’Παιδική σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη’’ και την μοναδική σχέση που έχουμε δημιουργήσει με την Ελληνική οικογένεια χρόνια τώρα! Ο Μικρός πρίγκηπας στο Μιχάλης Κακογιάννης και η ‘’Τοσοδούλα και το ταξίδι της στις τέσσερις εποχές του Βιβάλντι’’ ανυπομονούν να συναντηθούν και να μαγέψουν μικρούς και μεγάλους θεατές!

βρείτε στο eshop μας